Post-icon Created with Sketch. dropdown Created with Sketch. Link-icon Created with Sketch. Sluiten-icon Created with Sketch. primairy servicing Created with Sketch. Link-icon Created with Sketch. Fill 1 Created with Sketch. Page 1 Created with Sketch. Twitter Created with Sketch. Video icon Facebook Created with Sketch.

Financiën en relaties: de verschillende samenlevingsvormen

Financiën en relaties: de verschillende samenlevingsvormen

Je zit op een roze wolk. Hoe leuk is het dan om financiën bespreekbaar te maken met je partner? Dat hoeft natuurlijk niet meteen, maar als je besluit je relatie officieel te laten vastleggen, zijn er wel financiële consequenties waarop je alert moet zijn. Waarmee krijg je te maken, en wat zijn jullie gezamenlijke (financiële) wensen?

Je relatie vastleggen: waarom?

Een relatie hoeft in eerste instantie geen grote financiële gevolgen te hebben. Maar als jullie een volgende stap willen zetten, zijn er zaken die je niet over het hoofd moet zien. Vooral als je besluit samen te gaan wonen is het belangrijk om (officiële) afspraken te maken.

Je denkt er natuurlijk liever niet over na dat je relatie eindigt, of dat jouw partner iets ergs overkomt. Maar mocht dit wel het geval zijn is het goed als je de financiële situatie op papier hebt vastgelegd. Hoe minder je namelijk regelt, hoe groter de kans dat je voor onaangename verrassingen komt te staan. Zonder enige registratie heb je als partners weinig wederzijdse rechten.

Trouwen, geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract?

Er zijn grofweg drie manieren om je relatie officieel te registeren. Het samenlevingscontract, een geregistreerd partnerschap en het huwelijk. In al deze gevallen ben je ook automatisch fiscaal partners van elkaar.

  Zelfde achternaam? Erfgenamen? Aan-verwantschap? Ja-woord? Scheiden?
Samenlevingscontract Nee Nee Nee Nee Buiten de rechter om
Geregistreerd partnerschap Indien gewenst Ja Ja Indien gewenst Buiten de rechter om
Huwelijk Indien gewenst Ja Ja Ja Via de rechter

Trouwen in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden

Als je ervoor kiest om te trouwen, moet je goed nadenken in welke vorm. Houd je jouw financiën voor jezelf? Of wil je huis en haard met elkaar delen? Die keuze maak je door te trouwen onder huwelijkse voorwaarden of in gemeenschap van goederen.

Wanneer je in gemeenschap van goederen trouwt, betekent dit dat alle persoonlijke bezittingen gezamenlijk worden. Als partner ben je dan verantwoordelijk voor elkaar en dus ook voor eventuele schulden. Vanaf 1 januari 2018 geldt automatisch een beperkte gemeenschap van goederen. (1)

Bij trouwen onder huwelijkse voorwaarden blijven alle individuele bezittingen van vóór het huwelijk bij de eigenaar. Dit laatste wordt sinds 1 januari 2018 standaard gehanteerd. (1)

Wil je wel trouwen in volledige gemeenschap van goederen, dan moet je dit apart regelen bij de notaris.

 

(1) https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/trouwen-samenlevingscontract-en-geregistreerd-partnerschap/vraag-en-antwoord/waar-heb-ik-recht-op-als-ik-trouw-in-gemeenschap-van-goederen

Een relatie op papier: heb ik nog een testament nodig?

Wanneer je een relatie hebt, maar dit niet op papier hebt vastgelegd en je ook niet in het bezit bent van een testament, dan is jouw partner nooit erfgenaam (2). Des te belangrijker om dit dus goed te regelen. De wet bepaalt wie erfgenamen zijn van een overledene zonder testament. Dit zijn altijd eigen kinderen, gevolgd door directe familieleden: ouders, broers en zussen.

Wanneer je trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, is de partner wel automatisch erfgenaam. Wanneer je niet trouwt maar wel wilt dat jouw partner erfgenaam is, dan kun je een testament laten opstellen en daarin opnemen wat je je partner wilt nalaten.

Weet welke financiële consequenties er zijn als je je relatie wilt vastleggen.
Blijf Baas Over Je Budget!

(2) https://verklaringvanerfrechtservice.nl/verklaring-van-erfrecht/wie-is-erfgenaam/

Een persoonlijk gesprek?

Heb je hulp nodig met het uitzoeken van je financiën? Maak een afspraak met één van onze budget coaches.

afspraak inplannen

Vragen?

Neem contact met ons op. Wij helpen graag.

  • E-mail naar: info@vestingfinance.nl

  • Naar het contactformulier

Onze klantenservice is bereikbaar op werkdagen tussen 9:00 en 17:00 uur.