Post-icon Created with Sketch. dropdown Created with Sketch. Link-icon Created with Sketch. Sluiten-icon Created with Sketch. primairy servicing Created with Sketch. Link-icon Created with Sketch. Fill 1 Created with Sketch. Page 1 Created with Sketch. Twitter Created with Sketch. Video icon Facebook Created with Sketch.

Uitstel van betaling: dit zijn de consequenties

Je bestelt een paar schoenen online en je hoeft pas te betalen als je het ontvangen hebt, of je koopt een wasmachine op afbetaling. Dit zijn tegenwoordig veelgebruikte betaalmethodes. Niet gek: het is handig en verleidelijk. Maar je gaat ook sneller de drempel over om een aankoop te doen, waar je daar op dat moment eigenlijk helemaal geen geld voor hebt. Hoe onschuldig is het nu werkelijk en wat zijn de financiële gevolgen?

Eerst zien, dan pas betalen. Geldt dit voor iedereen?

Veel webshops bieden de mogelijkheid om achteraf te betalen, maar niet iedereen kan er zo maar gebruik van maken. Bedrijven beslissen namelijk zelf of én aan wie ze deze mogelijkheid bieden. Dat baseren ze op data die ze bijvoorbeeld via openbare bronnen hebben opgevraagd, maar ook wanneer ze weten of jij als klant vaak je bestelling netjes betaalt. Of niet.

Achteraf betalen: de consequenties

Vooral wanneer je een webshop niet volledig vertrouwt is achteraf betalen een uitkomst. Zo weet je zeker dat je niet betaalt voor een product dat niet voldoet aan de verwachtingen, of dat zelfs helemaal niet geleverd wordt. Toch heeft het ook een aantal valkuilen:

  • Wanneer je niet betaalt binnen de gestelde termijn ontvang je een aanmaning, misschien zelfs met een verhoging in de vorm van een ‘boete’.
  • Wanneer je vaker niet betaalt, is de kans aanwezig dat webshops jou de mogelijkheid om achteraf te betalen afnemen.
  • De aankoop van producten die je eigenlijk niet kunt betalen, maar wel kunt bestellen, kan ervoor zorgen dat je een schuld opbouwt.

Een aankoop op afbetaling. Hoe werkt dit?

‘Betaal de helft nu en de rest over een jaar’. Je hoort het steeds vaker bij de aankoop van een auto. Het klinkt vrijblijvender dan het is. Zo’n afspraak is namelijk op basis van een lening, wat is vastgelegd in een contract. Het bedrag dat je nu nog niet hoeft te betalen, ‘leen’ je als het ware totdat het volledig afbetaald is.

Aankoop op afbetaling: de consequenties

Een aankoop op afbetaling is niet gratis en heeft de volgende financiële consequenties:

  • Aankoop op afbetaling is een lening, wat resulteert in een registratie bij het BKR. Hierdoor gaat bijvoorbeeld je maximale hypotheekbedrag omlaag.
  • Wanneer je langer doet over de afbetaling dan afgesproken, ga je rente betalen over het aankoopbedrag.

Wat gebeurt er als ik mijn (maandelijkse) rekeningen te laat betaal?

Vaste rekeningen, van bijvoorbeeld verzekeringen, zijn contracten met over en weer verplichtingen. Jij betaalt netjes je premie, zij keren jou indien nodig geld uit. Wanneer je niet betaalt, dan stopt de dekking van de verzekering en volgt er vordering met eventuele rente.

Ga op zoek naar een juiste balans tussen inkomsten en uitgaven. Onderschat hierbij de vaste lasten van bijvoorbeeld woonlasten of verzekeringen niet. Wees je ervan bewust wat de financiële gevolgen zijn van het uitstellen van betalingen. Blijf Baas Over Je Budget!

 

Hoe kunnen wij u helpen?

Wilt u weten wat onze diensten voor uw organisatie kunnen betekenen?

Neem vrijblijvend contact op met onze accountmanagers

Stuur uw e-mail naar sales@vestingfinance.nl