Post-icon Created with Sketch. dropdown Created with Sketch. Link-icon Created with Sketch. Sluiten-icon Created with Sketch. primairy servicing Created with Sketch. Link-icon Created with Sketch. Fill 1 Created with Sketch. Page 1 Created with Sketch. Twitter Created with Sketch. Video icon Facebook Created with Sketch.

Zo word én blijf je financieel gezond!

Check, Plan, Spaar, Bewaar methode

Hoe voorkom ik financiële problemen? Dat willen veel mensen graag weten. Daarom heeft het Nibud vuistregels geformuleerd die duidelijk maken wat je kunt doen om financieel gezond te worden én te blijven. Dat zijn de vuistregels Check, Plan, Spaar, Bewaar.

Check wekelijks je saldo en uitgaven

Plan jaarlijks je inkomsten en uitgaven

Spaar maandelijks 10 procent van je inkomen

Bewaar je financiële administratie op een geordende manier

Uit onderzoek blijkt keer op keer dat wie inzicht heeft in zijn inkomsten en uitgaven, planmatig met geld omgaat, spaargeld heeft en een geordende administratie heeft, een kleinere kans heeft om in financiële problemen te komen. Deze vuistregels dragen dus écht bij aan financiële gezondheid!


De vuistregels zijn duidelijk en niet moeilijk uit te voeren. Sommige dingen doe je misschien al. Het Nibud raadt je aan om alle vuistregels te volgen en te zorgen dat het gedrag dat erbij hoort routine voor je wordt. Zo hou je grip op je geldzaken en dat geeft rust.

Ga aan de slag met de Check, Plan, Spaar, Bewaar methode

Over het NIBUD

Het Nibud is een onafhankelijk voorlichtingsinstituut dat onderzoek doet en voorlichting geeft over de huishoudportemonnee. Denk dan aan onderwerpen als sparen, rondkomen, lenen, kortom: geldzaken in de praktijk! Allemaal erop gericht dat jij meer grip op je geld krijgt. Meer info: www.nibud.nl